Sticla, care poate fi reciclată la infinit fără pierderi de calitate sau cantitate este unul dintre cele mai apreciate ambalaje datorită numeroaselor sale proprietăți, în special pentru cele de conservare a calității produselor pentru o perioadă lungă de timp. Poate lua cele mai diverse forme, putând fi personalizată cu foarte mare ușurință pentru a răspunde și celor mai exigente nevoi. Te invităm într-o călătorie pentru a descoperi mai multe despre acest ambalaj și motivele pentru care este atât de apreciat.

 

Imagine-1 ambalaje Inovațiile aduse de Sarom în fabricarea ambalajelor de sticla Imagine 1 e1507590861110

 

De la natură la sticlă

Apreciată pentru eleganța și puritatea sa, sticla este alcătuită dintr-o abundență de materiale naturale, având în compoziția sa 71% nisip, 14% sodiu sub formă de bicarbonat de sodiu, 11% calciu și 4% reprezentând alte ingrediene, inclusiv coloranți. La acest amestec adaugăm cioburi de sticlă, care sunt fie resturi ale procesului de fabricare a sticlei, fie sunt obținute de la centrele de reciclare. Folosirea cioburilor de sticlă ne permite utilizarea eficientă a deșeurilor rezultate în urma procesului de obținere a ambalajelor din sticlă, dar și reducerea consumului de energie și de resurse naturale.

Acest amestec de materiale naturale, împreună cu cioburile de sticlă sunt topite la temperaturi de aproximativ 1750 grade Celsisu, urmând ca în 24 de ore acestea să fie transformate în sticlă. Apoi, sticla în formă topită este condusă prin diferite canale de distribuție până la echipamentele care generează forma ambalajului, fiind prealabil tăiată în bucăți cu greutate, formă și temperatură atent controlate.

Forma sticlei este obținută în două etape: bucățile compacte de sticlă topită sunt transformate într-o formă goală în interior, prin suflare sau utilizând un piston metalic; apoi, cu ajutorul unui braț metalic acestea sunt transferate către matrițele care vor da forma finală a ambalajului. Întreg procesul de obținere a formei sticlei durează căteva secunde.

După ieșirea din matriță, ambalajele din sticlă sunt finisate printr-un proces de răcire controlată, care poate dura între 30 minute și 2 ore, urmând să le fie acoperită suprafața cu un strat protector, înainte și după răcire, care le face mult mai rezistente la zgârieturi.

 

Imagine-2 ambalaje Inovațiile aduse de Sarom în fabricarea ambalajelor de sticla Imagine 2 e1507590998967

 

Sticla este un material ecologic, având calități naturale care sunt evidențiate și mai mult de stabilitatea sa, reușind cu ușurință să facă față temperaturilor extreme de căldură sau frig. Având o structură stabilă, aceasta dovedește o rezistență exemplară la agenții atmosferici și la cei chimici.

Această rezistență naturală a sticlei o face o alegere sănătoasă, care oferă o soluție de calitate superioară pentru ambalarea produselor din industria alimentară și cea farmaceutică. Natura sa impermeabilă face ca sticla să fie un ambalaj sigur și protector, care nu interacționează cu sau schimbă gustul, mirosul sau compoziția produselor pe care le conține, oferind o conservare pe termen lung a calităților originale a băuturilor, alimentelor și produselor farmaceutice.

 

Imagine-3 ambalaje Inovațiile aduse de Sarom în fabricarea ambalajelor de sticla Imagine 3 e1507591078998

 

Inovații în procesul de fabricare a sticlei

Ambalajul este un component important al strategiei de marketing în cadrul industriei alimentare și a celei farmaceutice, motiv pentru care se pune foarte mare accent pe dezvoltarea a cât mai multor soluții inovatoare în acest domeniu.

Focusul în procesul de inovare este pus pe valorificarea tot mai eficientă a produselor clienților noștri, prin cercetarea continuă a modalităților de diferențiere pentru a oferi soluții cât mai potrivite nevoilor noi și în continuă transformare a clienților. Astfel, creăm ambalaje cu forme noi, oferim posibilitatea de personalizare prin decor pe sticlă și posibilitatea de a alege dintr-o gamă mult mai variată de culori.

Prin intermediul departamentului de design, clientul participă direct la obținerea unei forme și culori ideale pentru ambalajele din sticlă, fiind posibilă vizualizarea modelelor create în 3D, ceea ce scurtează mult procesul de obținere a unui nou model.

 

Imagine-4 ambalaje Inovațiile aduse de Sarom în fabricarea ambalajelor de sticla Imagine 4 e1507591153724

 

Sticla și un viitor sustenabil 

Fiind un material 100% reciclabil și pur, face ca ambalajul din sticlă să fie o alegere potrivită atunci când vine vorba de o dezvoltare sustenabilă și pentru limitarea impactului asupra mediului. Având în vedere că o sticlă veche poate fi folosită pentru a fabrica una nouă, fără nici un fel de pierdere în ceea ce privește cantitatea și calitatea materialului, acest ciclu putând fi repetat la infinit, demonstrează contribuția pe care aceasta o aduce la protejarea mediului și conservarea resurselor pentru viitoarele generații.

Reciclarea sticlei aduce foarte multe beneficii pentru mediul înconjurător, cum ar fi reducerea consumului de energie, reducerea nivelului de CO2 emis în atmosferă, a consumului de resurse naturale și a deșeurilor.

Un material natural, puternic, neutru, care respectă și menține calitățile produselor conținute, fiind capabil de cele mai promițătoare inovații și infinit recliclabil, sticla trece testul timpului, fiind o alegere potrivită pe termen lung.

 

bouteilles-couleur ambalaje Inovațiile aduse de Sarom în fabricarea ambalajelor de sticla bouteilles couleur e1507709620983

 

Ambalajele din sticlă și posibilitatea de ultra-personalizare a acestora

Flexibilitatea pe care o prezintă sticla în forma sa topită în timpul procesului de modelare a acesteia permite obținerea unei mari varietăți de produse, cum ar fi sticlele și borcanele de diferite forme și dimensiuni sau ambalajele farmaceutice. Această flexibilitate presupune posibilități infinite de a combina forme și culori pentru a obține rezultatele dorite.

În cazul sticlei, limitele creativității pot fi extinse foarte mult pentru a aduce la viață până și cele mai neobișnuite idei și a oferi posibilitatea unui nivel ridicat de personalizare pentru aceste ambalaje.

Fie că este vorba despre forme extrem de noi și curajoase, fie că este vorba despre forme clasice foarte apreciate, sticla crește sinergia dintre produs și ambalajul său, oferind o combinație atrăgătoare de eleganță și autenticitate.

Sarom oferă o gamă largă de ambalaje alimentare și ambalaje farmaceutice, dar și posibilitatea de personalizare a acestora astfel încât rezultatul să fie unic și perfect adaptat cerințelor specifice ale fiecărui produs în parte.