Sarom Packaging – impresii de la târgul ProWein provewin sarom

În perioada 13-15 martie a avut loc cel mai prestigios târg internațional de vinuri și băuturi spirtoase, în Dusseldorf, Germania. Târgul a reușit să atragă peste 55.000 de vizitatori, majoritatea manageri din industrie și decision-makers, printre care s-au numărat și reprezentanții companiei Sarom.

Cu o istorie de 22 de ani, evenimentul din acest an a reunit producători tradiționali din Franța, Italia, Germania, Spania sau Austria, dar și producători mai exotici din țări precum Siria, Israel sau Liban. România și Moldova au fost bine reprezentate la târg, cu standuri impunătoare alături de alți 6200 de expozați.
Dedicați calității ambalajelor, participanții la expoziție ne-au surprins prin design, inovație și non-conformism. Ne-a bucurat să vedem contribuția Sarom la realizarea unor produse finale de calitate, demne de a fi puse sub lumina reflectoarelor la acest eveniment internațional.

Ca urmare a participării echipei Sarom la conferințele din timpul târgului ProWein și a numeroaselor întâlniri cu persoane reprezentative din industrie, am ales să vă prezentăm patru trenduri în producția și consumul de vinuri.

Renașterea pasiunii pentru spumante

Indiferent de țara de proveniență, varietatea de struguri sau tehnica folosită pentru obținere, se observă o creștere gloablă a cererii pentru vinurile spumante. Șampania rămâne la nivel de elită iar bine-cunoscutul prosecco italian devine și mai celebru. În schimb au apărut noi producători din Germania sau Marea Britanie dar și din Chile sau California care sunt atenți la cererea din piață și pregătiți cu o ofertă pe măsura așteptărilor.

Atenția la procentul de alcool

Deși de-a lungul timpului a circulat mitul conform căruia un nivel crescut de alcool definește un vin bun sau de înaltă calitate, din ce în ce mai mulți consumatori au tendința să aleagă vinuri mai lejere. Vinurile cu un grad ridicat de alcool nu sunt in topul preferințelor atunci când ocazia la care se consumă este o întâlnire spontană, o petrecere în cursul săptămânii sau masa de prânz. În mesajele de marketing anumiti producători subliniază ca diferențiator procentul redus de alcool al vinurilor, care le face astfel adaptate oricărei ocazii mai puțin festive.

Producțiile bio și tradiționale

Dacă în trecut vinurile ecologice erau o nișă, la această ediție a ProWein am remarcat popularitatea de care acestea au beneficiat. Din ce în ce mai multe standuri au prezentat vinuri bio, pentru a căror producție intervenția tehnologică a fost aproape inexistentă. Excluderea produselor chimice în tratarea viței de vie și a strugurilor, culesul manual al recoltelor, procesarea tradițională a strugurilor și fermentarea după tehnicile biodinamicii sunt aspectele principale pe care le iau în considerarea producătorii de băuturi bio.

Personalizarea devine cheia succesului

Consumatorii cresc cererea de produse special create pentru nevoile lor. Deși nu toți își doresc ceva unic, majoritatea vrea să aibă de unde alege. Personalizarea stă atât în tipul băuturii propuse cât și în diversitatea tehnicilor de ambalare și a designului ales pentru a prezenta produsul.
Câteva exemple care subliniază necesitatea adaptării la cerințele consumatorilor sunt lansarea berii Guinness în varianta 0% alcool în Indonezia sau noile rețete de băuturi care îmbină alcoolul cu efectul beneifc asupra sănătății, prin includerea de ingrediente noi, de la ceai verde la kombucha.
Tot despre personalizare ofertei este vorba și în adresarea cererii în creștere a sticlelor de vin în formate mici. Deoarece numărul de gospodării formate dintr-o singură persoană crește, la fel crește și cererea pentru sticlele de dimensiuni mai mici. Aliniată cu un comportament de cumpărare mai responsabil față de mediul înconjurător, alegerea de formate tradiționale de sticle nu mai este întotdeauna top-of-mind. Pentru vinuri, această tendință de achiziție face ca half-bottles să fie mai viabile din punct de vedere economic iar vânzările de flacoane de vinuri să intre pe un trend ascendent.