Ca producator de vin, sunt sanse mari sa fiti o persoana meticuloasa, atenta la detalii. Asta pentru ca stiti ca orice alegere conteaza: de la tipul de sol la temperatura, de la modul in care strugurii urmeaza sa fie culesi la momentul recoltei – toate pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vinului.

Un pas gresit in aceste momente poate aftecta intreaga productie. In aceasta perioada, producatorul de vin seamana cu un dirijor – stie ca toate detaliile trebuie sa fie bine orchestrate pentru ca vinul sa aiba un gust perfect.

Cei mai multi stiu printre aceste multe elemente, unul are o greutate aparte, putand afecta major calitatea vinului. Stocarea. Sunt depuse eforturi serioase pentru a evita atat expunerea la lumina cat si cea la temperatura nefavorabila. In general, cand vorbim de stocare, primele ganduri ne duc la modul in care vinul este transportat si depozitat la si in punctele de vanzare.

Nu de putine ori chiar primul element de stocare este tratat usor superficial – sticla.

Cat de mult conteaza calitatea acesteia? M-ai mult decat ne-am imagina la o prima vedere. Dincolo de calitatea si rezistenta pe care o ofera, intr-un mod oarecum surprinzator, culoarea este un element cheie. De ce?

Mai multe studii* arata ca in functie de culoarea sticlei, vinul isi poate schimba mai mult sau mai putin proprientatile atunci cand este expus la lumina. Asta pentru ca un rol cheie pe care sticla il joaca este de a filtra razele ultraviolete. Ce este mai interesant, si in acelasi timp ingrijorator este ca expunerea la lumina incepe sa produca efecte dupa doar cateva minute. Deci vrem ca sticla viitorului vin sa poata il poata proteja cat mai bine.

V-ati intrebat de ce multe sticle de vin sunt intr-o nuanta de verde? Probabil anticipati ca aceasta culoare protejeaza cel mai bine vinul. Raspunsul este insa undeva la mijloc. Se pare ca in trecut acestea au reprezentat cel mai bun raport calitate-pret.  In functie de nuanta de verde, sticlele au un factor de protective intre 33% (verde smarald) si 99% (verde etrusc). Adevarul este ca cele mai bune sticle cand vine vorba de expunerea la lumina sunt cele din nuanta de ambra (cihlimbar) – acestea filtrand  100% din particulele ultraviolet.

Grad filtrare lumina  Conteaza culoarea sticlei de vin? abc

Asa cum probabil stiti, nu putem intodeauna controla spatiul in care vinul urmeaza sa fie prezent la raft. In general, retailer-ii depun eforturi pentru a-l proteja de lumina naturala, insa cateva studii recente arata ca inclusiv lumina artificiala poate avea un efect asupra vinului.  Recomandarea noastra esta ca atunci cand alegeti culoare sticlei sa reflectati asupra aspectelor de mai sus. Mai ales daca stiti ca vinul dumneavoastra poate fi pastrat pentru invechire. Nu faceti compromisuri – controlati calitatea vinului dumneavoastra.

 

Un gand de incheiere:

„Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce în ce mai buni, fie se transformă în oţet.”
Papa Ioan al XXIII-lea

Surse:  

Dias, D.A., Clark, A.C., Smith, T.A., Ghiggino, K.I., and Scollary, G.R. 2013. Wine bottle colour and oxidative spoilage: Whole bottle light exposure experiments under controlled and uncontrolled temperature conditions. Food Chemistry 138: 2451: 2459.

http://www.vetreriaetrusca.it/media/potere%20filtrante.pdf